Duurzaamheid, iedereen ‘moet er iets mee’. De overheid wil duurzaamheid stimuleren, maar de richtingen zijn niet altijd even duidelijk. En is nu investeren wel een goede keuze? Wat levert het op? Bij Wielenmaker kijken ze graag vooruit en durven ze die stap te nemen. Daarom investeren ze, als een van de eersten in de branche, in een volledig elektrisch inzamelvoertuig.

Jasper Wielemaker is als technisch directeur verantwoordelijk voor het wagenpark van Wielemaker. Hij vertelt over het beslissingstraject voorafgaand aan de daadwerkelijke bestelling van het eerste volledig elektrische inzamelvoertuig en wat het precies betekent voor het bedrijf.

“Je hoort in het nieuws heel veel over verduurzamen, carbon footprint, energieladder, transitie en energiecongestie, maar er wordt eigenlijk nog maar heel weinig gedaan. Wij hebben gezamenlijk gekeken naar de mogelijkheden binnen ons bedrijf en zijn er vervolgens volop mee aan de slag gegaan” aldus Jasper Wielemaker. “Ik ben verantwoordelijk voor het hele wagenpark en kijk, voor een investering, altijd naar hoe lang we met de voertuigen kunnen doen. Bijvoorbeeld, met dit voertuig doen we een jaar of tien, maar… hoe ziet de wereld er over tien jaar uit? Kunnen we het voertuig over de volle tien jaar inzetten en terugverdienen? Dit zijn essentiële vragen die wij onszelf moeten stellen voordat geïnvesteerd gaat worden. Je ziet nu dat 2025 een harde datum is. Veel grote steden zoals Rotterdam of Amsterdam krijgen dan een zero-emissie beleid. Je mag die steden vanaf die datum alleen maar emissie loos in. Denk dan eens aan zaken als stadsdistributie, afvalinzameling en personenvervoer. De kans is groot dat wij deze veranderingen ook in Zeeland gaan krijgen. Als wij dus nu een voertuig kopen, die voor dat soort werkzaamheden wordt ingezet, moet deze auto wél klaar zijn voor die toekomst. Dus voor ons is vooruit denken heel belangrijk.”

Op dit moment wordt er vooral door gemeentes, overheid en semioverheid geïnvesteerd in elektrische bestelbussen en auto’s, minder door bedrijven. Bij Wielemaker is besloten om niet te wachten op een overgangsregeling vanuit de overheid maar nu zelf te investeren. Bij hun leverancier, zijn ze zelfs de eerste in Nederland die een volledig elektrische Mercedes-Benz eEconic hebben gekocht. Ze verwachten dat het voertuig volgend jaar maart/april volledig operationeel is.

“Er komt veel bij kijken, om zo’n investering te doen en wij moeten als bedrijf volledig achter deze beslissing staan. Ik ben er wel altijd al van overtuigd geweest dat die auto ons gaat leren hoe we ons bedrijf in de toekomst kunnen ontwikkelen en voortzetten” legt Jasper verder uit. "Hoewel voor ons vaststaat, dat de investering zich niet meteen zal terugbetalen, namen wij als bedrijf wél de stap om dit volledig elektrisch inzamelvoertuig te bestellen. Want we denken dat onze klanten erop zitten te wachten. Overal hoor je dat mensen willen aantonen dat ze met de transitie bezig zijn en ze zouden willen dat het goedkoper wordt. Dit zal in het begin nog niet zo zijn. We moeten het echt zien als een investering voor het milieu. Dus op de lange termijn."

Dit project maakt het hele team van Wielemaker erg trots, mede door de collectiviteit binnen het bedrijf en vooral het feit dat zij de stap durven te nemen om dit te doen. “We weten het gewoon weer voor elkaar te boksen met de mentaliteit van ‘Mouwen opstropen, schouders eronder en rammelen.’ Dat is wie we zijn en wie we willen zijn. Met elkaar voor de toekomst."